Ćwiek, Jakub - Lhář 4


Apokalypsa pokračuje. Čtvrtý Jezdec pomohl Jitřní hvězdě vyhladit velkou část Andělů, tudíž se do parády musí povolávat sboristi. S takovou to okřídlenci dotáhnou daleko...

Ćwiek začal ve čtvrté knize Lháře přesně tam, kde v minulém díle svoje postavy zanechal. Celá kniha se nese více méně v duchu té předchozí - hrdinové roztroušení po koutech světa, přeskakování mezi jejich příběhy, které dohromady zobrazují veliké finále. Přesto se nikdo a nic nikam neposouvá - když se autor rozhodl napsat román, zřejmě to nedopadlo tak slavně, jak očekával. Napsat román je totiž o něco složitější než napsat povídku.

Jako výplň prázdných  míst slouží například Bakchův útěk z basy, Syginino vzkříšení a hledání manžela nebo Jenny a spol uvěznění v obraze. Stejně jako předchozí díl i tento místy ztrácí dynamiku a čtenáři probleskne hlavou, proč vůbec některé části v knize jsou. Autor totiž načne nějakou myšlenku a zase ji nechá krásně vyšumět...

Třetí a čtvrtý díl tak silně pokulhávají za svými povídkovými předchůdci, i když se Ćwiek do hluchých míst snaží nacpat sarkasmus nebo vtipné narážky, které ke konci připomínají trh českého bulváru.

Lhář svůj úkol plní skvěle - Antikrist neuzří dalšího rána, a díky proměně v Oberona nemá Loki téměř žádné problémy. Tedy kromě toho, že na čtenáře začne působit lehce nadrženým dojmem, protože se chová jako pes obletovaný hárajícími fenami a bohužel není jediný. Takový Erik, společník Sygin, je jedno a to samé, i když ho  - bohyně ho zvládá mírnit. I přes problémy se Lokimu podaří uprchnout, ale zůstává zaseknutý s Nimue. Získá však pomoc od někoho, koho Lhář vůbec nečekal.

Lucifer uskutečňuje zbytky svého plánu - posílá do boje zálohy z Limbu. Všechno má pořád na háku a když nepřemýšlí kam koho poslat a co udělat, v mysli mu sídlí hlavní myšlenka a to je, aby se postaral o velké grand finale Apokalypsy.

Ćwiekovi se nepředstavitelným způsobem daří dostat všechny postavy na jedno místo. Má to jeden háček - veliké Áčko bohužel nepůsobí moc epicky, spíše humoristicky a táhne se jako týden před výplatou. Úplné finále knihy pak čtenáře doslova praští do obličeje a zanechá nostalgický pocit, protože i když autor říkal, že čtvrtý díl bude poslední, mohl příběh zakončit trochu jinak - představu o grand finale má totiž zřejmě každý jinou a tohle působí lehce odbytě (možná měl i sám Ćwiek představu o konci jinou a nepovedlo se).

Pokud čtenáři opravdu touží dozvědět se konec Lokiho příběhu, zřejmě budou zklamáni. V knize se vyskytuje několik problémů, které autor jednoduše zazdil a neřešil (např. milostný trojúhelník Loki/Sygin/Jenny). Možná by pomohlo dalších padesát až sto stránek navíc, aby se vše do puntíku vyjasnilo - otázkou zůstává, jestli by stále za něco stál.

Jakub Ćwiek: Lhář 4
Vydal: Triton, 2013
Překlad: Robert Pilch
Formát: brož.
Počet stran: 336
Cena: 230 Kč

Komentáře

Oblíbené příspěvky