Flewelling, Lynn - Zrádcův měsíc

Stejně jako autorka této knihy vám řeknu jedno - toto není trilogie. Pochopitelně bych to psát nemusela, vždyť už v tomhle roce má Lynn v této sérii nějakých sedm knih (?) a jak sama ráda dodává - třeba ji ještě někdy múza políbí a knih bude více.


Pokud jste po této knize sáhli bez znalosti předchozích dvou dílů, není stoprocentně nutné, abyste je dočítali. Samozřejmě by to bylo lepší - některé události se s hlavními postavami táhnou až do tohoto dílu. Například proč Seregil nevezme do ruky meč, čím si prošel Thero - jakožto bývalý učenec svého mrtvého učitele, nebo jak daleko došel Alek od vystrašeného a lehce naivního kluka, který si teprve uvědomuje, co vlastně ke komu cítí.
Rozhodně mě ale  Lynn nezklamala, jelikož díl zasadila do Seregilovy rodné země - Aurënenu. Zpočátku pro mě byla dlouhá historie rodů a zvyklostí poměrně matoucí a něco jsem si musela číst dvakrát, abych přesně pochopila, co tím chtěla autorka říci či jak to myslela, ale nebylo to zase tak příšerné.
Děj se odehrává na počátku války mezi Skalou s Plenimarem, kde Seregil, coby syn ve vyhnanství jednoho z nejstarších rodů Aurënenu, má být rádcem Idrilainině dceři Klie na výpravě, jejíž úkolem je zajistit co nejvíce spojenců proti Plenimaru. Skala si totiž nevede vůbec dobře - prohrává.
A v pozadí války se kují pikle, intriky a zrady jak ve Skale, tak v Aurënenu. Jelikož v některých pasážích má Seregil co dělat sám se sebou, musí mu mladičký Alek být oporou - ať se už o svém milovaném dozví cokoliv - Aurënen je plný přátel, ale i nepřátel, které si Seregil svojí mladickou nerozvážností nadělal. Přesto se najdou lidé, kteří ho vidí rádi a drží nad ním ochrannou ruku - ve jdoucích mezích.
Konečně se dozvíme něco ze Seregilovy minulosti - jak čtenáři předchozích dvou dílů čekají, tak něco o původu Aleka, který samozřejmě zajímá všechny.
Pokud jste sáhli po Nočních běžcích s tím, že si chcete přečíst něco nového a jste otevřená mysl, přístupná jakýmkoliv návrhům - Lynn Flewelling  (bych řekla) vás nezklame. Přesto si musíte zvyknout na její fiktivní svět, asi jako kdybyste četli Pána Prstenů (Tolkienův svět je trochu složitější, ale to sem nepatří). Autorka se totiž velmi ráda někdy vrací do minulosti nebo nechává nevysvětlené sny některých postav a najednou je zase zpátky v přítomnosti. Ptáte se sami sebe proč? Nevím. Ale o několik stránek později vám vše do sebe začne zapadat do sebe.
Lynn Flewellingová - Zrádcův měsíc
Překlad: Hana Vlčinská
Vydal: FANTOM Print
Formát: Vázaná
Počet stran: 432
Cena: 269 Kč

Komentáře

  1. Pořád si říkám, zda mi kvůli jediné oblíbené postavě... Ano, Thero, o tobě mluvím! ... stojí za to opakovat mé utrpení, které jsem podstoupila u prvních třech dílů.

    Jsem nahlodána. Že by?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky